Villámbejegyzések

Pár hónapja, “Egy gyűjtő büszkeségei 1.” címmel már volt egy hasonló bejegyzés a blogban és reményeim szerint időről-időre újra jelentkezem hasonlóval. A Magyar Földrajzi Társaság Könyvtára sorozat és a Modern Utazók és Felfedezők Könyvtára sorozat gyűjtése életre szóló kihívást és feladatot jelenthet egy gyűjtő számára. Első lépésben a cél a sorozat minden kötetének a beszerzése, mely már önmagában is óriási kihívás. Mire sikerül mindezt megtenni, valószínűleg már teljesen kialakul a függőség és újabb célokat is megfogalmaz a gyűjtő. Akár azt, hogy az összes kötésváltozatot be szeretné szerezni, vagy a különleges, téves kötésváltozatokat keresi, vagy éppen az eredeti papír védőborítók rajongója lesz. Számomra az eredeti védőborítók, a különleges kötésváltozatok és az utóbbi időben a puha papírkötéses kötetetek azok, amelyeknél azt érzem: EZ KELL NEKEM!!! Jelen bejegyzésben, e témában beszerzett új kincseimet mutatom be az ELBIDA projekt olvasóinak.

Az ovális logós Ossendowski sor

Ossendowski az egyik kedvenc szerzőm, akinek jó néhány, szám szerint 9 műve jelent meg a Modern Utazók és Felfedezők Könyvtára sorozatban. Többféle kötésváltozatban léteznek ezek a kötetek is. A legritkábbak a sorozatkötéses kötetek és a védőborítós példányok. A MUFK sorozatról írt bejegyzésben is volt már róla szó, hogy a párhuzamosan egymás mellett futó MFTK és MUFK sorozatban számos ponton voltak összefonódások. Így létezik olyan MUFK kötet, amely MFTK kötésváltozatban vagy jelzéssel jelent meg, valószínűleg tévedésből. Ezek a kötetek kellően ritkák ahhoz, hogy egy gyűjtő számára komoly vonzerőt jelentsenek. Eddigi ismereteink szerint, Ossendowskinak három műve megjelent ovális logós MFTK kötésben is. A ritka kötetek mindegyikét sikerült végre beszereznem, így már ez a furcsa kötésváltozatú Ossendowski sor is része lett a gyűjteményemnek.

A két új papír védőborítós MFTK kötet

A Magyar Földrajzi Társaság Könyvtára sorozat eredeti papír védőborítói,  gyönyörűek és igen ritkák. A mai napig léteznek olyan kötetek, ahol ismeretlen a védőborító, mely természetesen igen izgalmas tény egy gyűjtő számára. Az elmúlt időszakban sikerült két csodálatos, bár már ismert borítót is beszereznem. Az egyik Cholnoky Jenő 1941-ben “Erdélyi képek” címmel megjelent közepesen ritka művének, az eredeti papír védőborítója, míg a másik, Fritz W. Up de Graff kalandor, 1930-ban megjelent, “Az Amazonasz őserdeiben” című művének eredeti védőborítója. Mindkettő kimondottan ritkának számít.

A puha papírkötéses Cholnoky Jenő kötet

További érdekességként sikerült beszereznem ismét egy papírkötéses kötetet. Cholnoky Jenő 1943-ban “A sivatag” címmel megjelent műve, mely a szerző utolsó műve a sorozatban, a Magyar Földrajzi Társaság Könyvtára sorozatnak pedig az utolsó előtti kötete. A papír védőborító bár ismert volt eddig is, de a puha papírkötése verziója a műnek csak nagyon ritkán fordul elő. Azt vélelmezni lehetett eddig is, hogy az 1930 után megjelenő művek közül voltak olyanok, amelyek puha papírkötésben is megjelentek. Cholnoky ezen műve egy újabb bizonyíték a puha papírkötéses verziók létezésére. A beszerzett kötet állapota nem tökéletes, de ettől függetlenül is igazi kuriózum.

Az utóbbi időszakban tehát ezekkel az izgalmas kötésváltozatokkal és borítókkal bővült a gyűjtemény. Hiszek benne, hogy rövidesen újra találkozni fog az olvasó hasonló bejegyzéssel az ELBIDA projektben, ahol ismét bemutathatom “új szerzeményeimet”, a számomra oly kedves MFTK és MUFK sorozatok újabb különleges példányait.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment