Villámbejegyzések

A gyakorlatban egy gyűjtemény kezelése véget nem érő feladat. A gyűjtő megszállottként keresgél, vadászik és időről-időre sikeres beszerzés után bővíti gyűjteményét. A bővítés azonban csak egyik iránya a gyűjtőtevékenységnek, hiszen a meglévő gyűjtemény szépítése ugyancsak fontos feladat. Az ELBIDA projekt hátterét biztosító antik útleírásokat és földrajzi témájú könyveket tartalmazó gyűjtemény esetében is ez a helyzet. Az elsődleges cél továbbra is a gyűjtemény folyamatos bővítése, hiszen sok olyan témába illő különleges kötet létezik még, amelyet érdemes beszerezni és bemutatni, ugyanakkor a Magyar Földrajzi Társaság Könyvtára és a Modern Utazók és Felfedezők Könyvtára sorozatok esetében a meglévő kötetek szebbre vagy jobb állapotúra cserélése is fontos számomra. Az említett sorozatok az egyik legkomolyabb kihívás a témában gyűjtők számára, mely kihívás nem ér véget az összes kötet beszerzésével. Jelen bejegyzésben kivételesen tehát nem egy új kötet bemutatásáról lesz szó, hanem három már bemutatott kötet gyűjtői szempontból kifejezetten izgalmas frissítéséről.

Frissítés előtt

Aki olvasta a Magyar Földrajzi Társaság Könyvtára sorozatot beharangozó bejegyzést, az talán emlékszik arra, hogy milyen rendkívüli lehetőségeket és kihívásokat rejt egy gyűjtő számára a több mint negyven éven át megjelenő hatvannál is több cím összegyűjtése. Amennyiben ehhez még hozzá vesszük a sok ponton az MFTK sorozathoz szervesen kapcsolódó MUFK sorozat 14 kötetét, akkor tovább nő a gyűjtő feladata. A első célkitűzés általában egy gyűjtő számára az összes kötet beszerzése, mely nem kevés időt, pénzt és szerencsét igénylő vállalkozás alaphelyzetben sem. A kötetek keresgélése és beszerzése során egyre inkább „szerelmes” lesz az ember a sorozatba és elhatalmasodik rajta még inkább a gyűjtőszenvedély. Innentől fogva több út is lehetséges. A legelhivatottabb és legmegszállottabb gyűjtők dönthetnek úgy, hogy össze szeretnék gyűjteni az összes kötésváltozatban a sorozat minden kötetét, mely esetben több mint 360 könyv megkeresésére és beszerzésére kell felkészülni. Ez egy élethosszig tartó gyűjtői vállalás, amelybe jelentős anyagi fedezet nélkül bele sem szabad vágni. Egy másik gyűjtői út lehet, hogy a különösen szép állapotú, ritka kötésváltozatú, védőborítós vagy esetleg a még nem ismert védőborítójú és kötésváltozatú köteteket kezdi el valaki vadászni. Én ez utóbbi utat választottam. Bemutatom tehát az ELBIDA projekt olvasói számára, könyvvadászatom három új, becses és különleges zsákmányát.

Frissítés után

Az első bemutatott kötet esetében az új beszerzést az indokolta, hogy a gyűjteményemben a rendkívül ritka és drága kötetnek egy sima vászonkötéses példánya és egy ritka, bár siralmas állapotú, de sorozatkötéses töredékkötet volt csak megtalálható. A sima vászonkötéses verzió szigorúan nézve nem része az MFTK sorozatnak, míg a másik könyv rossz állapotú és töredékként hiányosnak is volt tekinthető. Márpedig Mihelics Vid „Az új Portugália” című művének egy jó példánya nélkül a sorozat nem lehet teljes. Szerencsém volt, így a nagyon ritka és betiltott művet, sorozatkötéses verzióban sikerült beszereznem, mellékesen gyűjtői szempontból viccesen alacsony áron.

A sorozatkötéses Mihelics kötet

A második újonnan beszerzett kötet ugyancsak egy igen különleges példány. Az MFTK sorozat utolsó és egyben legritkább kötete, Kertész Róbert „Hajók és hősök” című műve. Sorozatkötéses verzióban rendkívüli szerencse és valószínűleg hat számjegyű összeg kell ahhoz, hogy valakinek sikerüljön megkaparintani a művet. Egy sorozatkötéses kötet még a megszállott gyűjtők közül is keveseknek adatik meg. Nos, én is azon gyűjtők körébe tartozom, akik csak álmodoznak róla. A kétkötetes mű azonban létezik egybekötve, de nem sorozatkötéses verzióban is, bár ez esetben is elmondható, hogy szigorúan véve ez nem része az MFTK sorozatnak. Ennek ellenére is meglehetősen ritka könyvről van szó, így nagyon boldog voltam, amikor először sikerült beszereznem egy példányt. Nemrég azonban lecseréltem gyűjteményem e kötetét, hiszen sikerült beszereznem egy igen különleges és ritka másik verzióját a szerző híres művének, mégpedig hibátlan állapotban. A képes borítójú, de nem védőborítós példány extrém ritkának számít. A sorozatkötéses MFTK kötet persze jóval többet ér, de a képes verziójú egybekötött mű is igazi kuriózum.

A különleges kötésű Kertész kötet

Az MFTK sorozatot megszállottan gyűjtőként egyik álmom az volt, hogy találjak egy olyan kötésváltozatot vagy védőborítót, ami korábban nem volt ismert. Amikor sikerült megkaparintanom Baktay Ervin „A Boldog völgy országa” című művének egy védőborítós példányát, ez az álmom teljesült, hiszen a védőborító addig a pillanatig ismeretlen volt az MFTK sorozatból. Nem is reménykedtem, hogy újra szerencsém lesz, és ismét találok egy olyan példányt, amely újabb kérdéseket vet fel a sorozat kapcsán. Aztán ismét szerencsém volt.

Az ismeretlen papír védőborító

Mihelics és Kertész műveinek esetében is említettem az előzőekben, hogy a sima vászonkötéses verzió, szigorúan véve nem tartozik az MFTK sorozatba. „Hivatalosan” csak az számít a MFTK sorozat részének, aminek a rendes címlap előtt van egy MFTK sorozat címlapja. A sorozatkötéses művek mindegyikében megtalálható ez a címlap. De mi van akkor, ha valaki talál egy olyan kötetet, amelyben benne van az MFTK sorozat címlap, de nem sorozatkötéses? Nos, erre a kérdésre választ nem tudok adni, de egy biztos: a nemrég beszerzett Leidenfrost Gyula „Keserű tenger” című műve egy ilyen kötet.

A különleges kötet borítója elölről
és hátulról

Eddigi ismereteink szerint, kétféle sorozatkötésben létezett csupán a mű és a papír védőborítója ismeretlen volt, bár szinte biztosan létezett. A most bemutatott könyv egy puha papírkötéses és védőborítós példány, melynek van sorozat címlapja. A könyv ezen verziójának létezése valószínűleg választ ad az ismeretlen védőborító kérdésére, hiszen alaposan feltételezhető, hogy amennyiben volt a sorozatkötéses műnek papír védőborítója az ezzel azonos volt. Másrészről megerősíti azt a feltételezést is, hogy az 1930 után megjelenő címek kaphatók voltak sima papírborítóval, kötés nélkül is. A példány minden tekintetben azonos a sorozatkötéses verzióval (oldalszám, képek száma, szöveg, stb.), kivétel méretében, hiszen némileg nagyobb annál. A különleges példány létezése új helyzetet jelent a gyűjtők számára, hiszen ha létezik egy ilyen verzió, akkor lennie kell több cím esetében is hasonló kötésnek.

A két kötésváltozat egymás mellett (jól látszik a méretkülönbség)
Azonos belső (MFTK sorozatkötéses kötet)
Azonos belső (puha papírkötéses kötet)

Az ilyen kötetek előkerülése miatt az egyik legkedveltebb sorozat a mai napig a gyűjtők körében az MFTK sorozat, hiszen 74 évvel az utolsó cím megjelenése után is előkerülhetnek addig ismeretlen kötésű különleges példányok. Egy gyűjtő számára pedig talán nincs is az ismeretlen feltárásánál motiválóbb feladat.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment