Az ELBIDÁRIUM az ELBIDA projekt részeként azt a célt szolgálja, hogy a blogban bemutatott és sokszor nehezen, vagy szinte egyáltalán nem beszerezhető ritka köteteket, elektronikus formátumban letölthető és mindenki számára elérhető módon hozzáférhetővé tegye.  Az archívumban a saját állományok mellett megjelennek külső, már működő archívumokban megtalálható művek is. Az ELBIDÁRIUM, hosszú távom az 1945 előtti magyar utazási irodalom tematikus elektronikus archívuma kíván lenni.

Az oldal tulajdonosa, törekszik a hatályos (szerzői) jogi szabályozásnak való megfelelésre, ezért az archívum lehetőség szerint a 70 évnél régebben meghalt szerzők könyveit tartalmazza. Az elsődleges szempont az archívumba válogatásnál, hogy jogtiszta mű legyen. A közzétett munkák oktatás, egyéni ismeretszerzési és élményszerzési célt szolgálnak, ezzel is növelve a magyar utazási irodalom ismertségét az olvasók körében. Az ELBIDA projekt közvetlen anyagi haszonszerzésre nem törekszik, így kivétel nélkül ingyen tölthetők le a művek.

Jó böngészést, jó olvasást kíván a szerkesztő

Felhasználási feltételek

Az ELBIDÁRIUM jogi helyzete, a felhasználás feltételei

Az archívum nonprofit alapú, független magánkezdeményezés.

Létrehozója és szerkesztője: Biró Dániel

Az oldal létrehozója és szerkesztője törekszik arra, hogy csak a hatályos szerzői jognak megfelelő, „jogtiszta” állomány kerüljön feltöltésre. Azonosíthatatlan vagy hiányos életrajzi adatokkal rendelkező (elhunytának dátuma) szerzők esetén a mű kiadási dátuma alapján vélelmezem annak jogtisztaságát, min. 70 évvel ezelőtti kiadású műveket teszek csak elérhetővé.

Az ELBIDA projekt nem üzleti vállalkozás, cél csupán az ismeretterjesztés, a magyar utazási irodalom népszerűsítése és lehetőség szerint a blog olvasóink elégedettsége. Anyagi haszonszerzésre közvetlen formában nem törekszünk , így hirdetés és reklám sem található a portálon. Tevékenységünk üzleti érdekeket nem sért. Ugyanakkor természetesen az oldal létrehozója és szerkesztője vállalja, hogy amennyiben jogos kifogás érkezik; bármely dokumentummal kapcsolatosan, biztosítja, hogy a jogtulajdonos személyének és igényének nyilvános dokumentálásával a lehető legrövidebb időn belül megszüntetjük annak elérhetőségét az ELBIDÁRIUM oldaláról.

Az archívum tartalma jórészt nehezen hozzáférhető ritkaság; ezek hozzáférhetővé tétele nagyban elősegítheti a digitális esélyegyenlőség megvalósulását. Bármely jószándékú felhasználót szívesen látok: a könyvek kutatási, oktatási, élményszerzési és ismeretszerzési céllal szabadon és ingyenesen használhatóak.

Az ELBIDÁRIUM-ban lehetőség van a könyv címére, kiadási évre, szerzőre és kiadóra is keresni.

A külső szolgáltatók által működtetett archívumokban található könyvek, az ELBIDÁRIUM nélkül is alapvetően szabadon elérhetők bárkinek, az ELBIDÁRIUM csupán egy helyre gyűjti tematikusan ezeket a műveket a könnyebb elérhetőség kedvéért. A külső szolgáltatók állományai, direktben nem letölthetők az ELBIDÁRIUMBÓL, csupán elérhetőek lesznek az adott külső szolgáltató archívumában, ahol igény szerint már akár le is tölthető az elektronikus állomány. A külső szolgáltatóktól származó elektronikus állományban, a kötet leírásában minden esetben megjelenik a szolgáltató neve.

Esetleges problémákkal, az archívummal vagy hibákkal kapcsolatos egyéb kérdéseikkel ide fordulhatnak:

Biró Dániel – elbidaprojekt@gmail.com

   

Összesen 241 könyv közül böngészhet az Elbidáriumban.