Villámbejegyzések

Ismét eljött a pár napos drávai horgásztúrám ideje, így a heti klasszikus bejegyzés elmarad az ELBIDA projektben. Mielőtt azonban elutazom, még egy rövid történetet elmesélek a bővülő Ossendowski gyűjteményemről.

Véres napok, cári rabok – papírborító (teljes)
A Szahara lelke – papírborító (teljes)

Nemrég egy könyvgyűjtő barátom írt nekem és érdeklődött, hogy én vettem-e meg a pár percig egy aukciós oldalon látható Ossendowski csomagot. Nem én voltam, azt se tudtam miről van szó. A hír hallatán dühös lettem, hiszen egyetlen este hagytam ki a szertartásszerű könyvböngészésemet és pont akkor felkerül egy Ossendowski csomag, benne két ritka papírborító töredékkel. Szenvedélyesen vadászom a papírborítós Ossendowski kötetekre, így erősen fájt a tudat, hogy lemaradtam a nagyon ritkán előkerülő borítókról. A fájdalmamat csak tovább növelte mikor kiderült, hogy egy „Lenin” papírborító töredék is volt a csomagban. Ferdynand Antoni Ossendowski, „Lenin” című könyve papírborítóval vagy sorozatkötésben az igazi KURIÓZUM. Hihetetlen ritkaság. Egy amolyan Szent Grál a gyűjtők körében. Több nap volt mire túljutottam a “gyűjtői krízisemen”. Elkönyveltem egy újabb fájdalmas vesztességként, hogy lemaradtam róla. A gyűjtők életében van ilyen, majd egyszer mesélek erről is.

A nap rabszolgái I-II – papírborító (teljes)
A sötét kelet árnyéka – papírborító (teljes)

Teltek-múltak a napok, el is felejtettem az elhalasztott Ossendowski csomagot, amikor váratlan dolog történt. Kaposvári könyvgyűjtő ismerősöm lebilincselő előadásán voltam és mikor véget ért a program, beszélgettünk egy kicsit a könyvekről. A beszélgetés során elmeséli, hogy egy aukciós oldalon értékesített egy Ossendowski csomagot, amiért nem jelentkezett a vevő. Ekkor villant belém, hogy ez az a bizonyos Ossendowski csomag, amiről lemaradtam. Az élet elém sodorta az elhalasztott és vágyott könyvcsomagot. Még ott megegyeztünk és két napra rá, már boldogan vezettem haza, hátsó ülésen a csodás zsákmánnyal. A sok könyv közül, ami igazán érdekelt az a két, nagyon ritka papírborító töredék volt. Íme a két új, csodás papírborító töredék.

Lenin I-II. – papírborító (töredék)
Kínai rejtelmek – papírborító (töredék)

Így a kilenc Ossendowski mű közül, mára már hat kötet teljes vagy töredék papírborítóval rendelkezik az ELBIDA projekt hátterében húzódó gyűjteményben. Három kell még és teljes a sor. Idővel meglesznek azok is. Hiszek ebben.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment