Könyvek

A jelenlegi bejegyzés nem egy különálló kötetet mutat be (ahogy eddig azt megszoktátok az ELBIDA projektben), hanem egy könyvsorozatról szól, amelyről nehéz elfogulatlanul írnom. A Magyar Földrajzi Társaság Könyvtára (MFTK) sorozat az, amely egy életre az antik útleírások rabjává tett. A 2. bejegyzésben bemutatott Stanley mű dicsekedhet az „első” jelzővel, míg a MFTK sorozat tagjait pedig a „kedvencek” jelző illeti meg a gyűjteményemben.

Papír védőborítós MFTK
Papír védőborítós MUFK
Egyszerű bordó kötés MUFK

A sorozat több mint 60 művének összegyűjtése igazi kihívás egy gyűjtő számára. Egyrészről számos példánya betiltott és megsemmisítésre ítélt mű volt, ezért rendkívül nehezen beszerezhető, másrészről a sorozat tagjai számtalan kötésváltozatban jelentek meg, így nem egyszerűen csak a kötetek megszerzése lehet a gyűjtő vágya, hanem sokszor egy köteten belül megjelenő különböző kötésváltozatok beszerzése is célja lehet. Mai ismereteink szerint, aki minden kötésváltozatot be szeretne szerezni, az összes megjelent mű esetében, annak olyan könyvespolcra lesz szüksége ahol több, mint 360 könyv fér el. Tovább „bonyolítja” a gyűjtők dolgát, hogy az MFTK sorozattal párhuzamosan a Magyar Földrajzi Társaság 1924-ben elindította a Modern Utazók és Felfedezők Könyvtára (MUFK) sorozatot is.

Képes MFTK
Képes MFTK
Képes MUFK

A MUFK kötetei nagyon hasonló külső borítóval jelentek meg, sőt vannak kötetek, amelyek mind MFTK kötésben, mind MUFK kötésben is léteznek, így gyakorlatilag a két sorozat sok ponton egyként is kezelhető. Mivel a könyveket kiadó vállalat székháza a háború közben az iratokkal együtt elpusztult, ezért a mai napig teljes kép nehezen alkotható a sorozatokról. Éppen ezek a nehézségek azok, amelyek egy igazi gyűjtő számára fokozzák a kihívást és rendkívül csábító sorozattá teszik mind az MFTK, mind a MUFK sorozatot.

Két kötetes MFTK
Két kötetes MFTK
Azonos művek eltérő kötésben MUFK

Árakról nem beszéltem eddig és ezt követően sem fogok az ELBIDA projektben, de az MFTK és MUFK sorozat esetében érdekes információnak vélem ezért megteszem azt. Vannak könnyebben beszerezhető, gyakrabban előforduló kötetek melyek 2000-3000 Ft-ért már megvásárolhatóak. A ritka kötetek ára már 8000-20000 Ft között mozog sokszor, míg az extrém ritka, nagyon nehezen beszerezhető kötetek ára nem ritkán 6 számjegyű összeget tesznek ki. Természetesen a kötetek állapota is befolyásolja az árakat. További árnövelő, ha valaki eredeti papír védőborítóval rendelkező kötet szeretne vásárolni. Nagyon ritkák és sok kötet esetében a mai napig ismeretlenek a papír védőborítók.  Látható tehát, hogy a rendkívül kalandos életű sorozatok, számtalan kihívást rejtenek a gyűjtőknek, így nem csoda, hogy az egyik legnépszerűbb sorozat az antik könyveket gyűjtők körében.

Ritka kötésváltozat MFTK
Fehér vászonkötés MFTK
Logós kötésváltozat MFTK
Földgömbös MUFK

A sorozatokban megjelent kötetek azonban nem csak változatos külsejük és sokszor misztikus történetük miatt érdekesek. A művek legtöbbje tudományos értékkel bíró, élvezetes és számos egzotikus vidéket bemutató antik útleírás. A szerzők között számtalan jól ismert és a kor elismert utazója, felfedezője szerepel. Vannak szerzők, akik csak egy művel jelennek meg a sorozatban, de vannak olyanok is (pl.: Cholnoky Jenő, Baktay Ervin, Almásy László, Sven Hedin, stb.) akik 3-4-5-6 művet is jegyeznek. Bár a sorozat neve Magyar Földrajzi Társaság Könyvtára, egyes információk szerint magának a társaságnak nem sok köze volt a sorozathoz. Valójában a társaság egy tagja Wodiáner Artur aki könyvkiadó volt, üzletet látott egy ilyen témájú sorozat megindításában, amelyhez jó apropót adott Sven Hedin a kor híres felfedezőjének 1902-es budapesti látogatása. A Magyar Földrajzi Társaság akkori elnökével Lóczy Lajossal megegyezve, a társaság nevével és Lóczy szerkesztésében indult meg a sorozat. Első kötete 1902-ben jelent meg Sven Hedin szerzőtől, Ázsia sivatagjain keresztül címmel.

Klasszikus IV. kötésben MFTK
Klasszikus I. kötésváltozat MFTK
Klasszikus III. kötésváltozat MFTK

A terveim szerint az ELBIDA projektben az összes megjelent kötet, mind az MFTK sorozatból, mind a MUFK sorozatból bemutatásra fog kerülni. Jelenleg gyűjteményemből a teljességhez az MFTK sorozatból 2 kötet, míg az MUFK sorozatból 1 kötet hiányzik. Gyűjtőként hiszek benne, hogy mire a meglévő köteteket bemutatom, addigra a jelenlegi hiányok is megszűnnek. Ezt követően tehát elindul az MFTK és MUFK sorozat műveinek a bemutatása, de természetesen eközben is lesznek továbbra is egyéb érdekes, ritka és antik útleírások az ELBIDA projektben.

További információk a sorozatok köteteiről és különböző kötésváltozatairól, egy angol nyelvű de rendkívül alaposan kidolgozott oldalról : http://www.fjexpeditions.com/frameset/MFTK.htm

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment