Villámbejegyzések

Henry Morton Stanley, „Legsötétebb Afrikában” című könyvével kezdődött ez a történet. Öt éve, 2016. március 1-én jelent meg az első könyvbemutató bejegyzés az ELBIDA projektben. Az akkori bejegyzésem mai szemmel már megmosolyogtató, volt idő, hogy felmerült bennem újra írom és módosítom a korai bejegyzéseimet, azonban mégis úgy döntöttem így hagyom, hiszen ez is hozzátartozik a blog evolúciójához. Az elmúlt években töretlen lelkesedéssel, de szűkős időkeretben írtam hétről-hétre a bejegyzéseket.

5 éves az ELBIDA projekt

Amennyiben számszerűsítjük az eredményeket (amely mostanában nagyon népszerű dolog), akkor elmondható, hogy az öt év alatt 304 bejegyzés született közel 8000 képpel, meghívásra 3 élő előadás tartottam a témában és a nyomtatott sajtóban is jelentek meg cikkek, akár a blogról, akár konkrét könyvekről. Engem azonban a számok mellett sokkal inkább örömmel töltött el, az elmúlt években a blog „farvizén” létrejövő emberi kapcsolatok sokasága. Nagyon sok új ismeretséget szereztem. Hozzám hasonló lelkes könyvgyűjtők, szerzők ma élő leszármazottai, a téma iránt érdeklődő szakemberek vagy valamely szerző kapcsán szakdolgozatot író diákok és a sok-sok hálás olvasó. Minden ilyen kommunikáció örömmel töltött el és igazi motívációt jelentett. Az ELBIDA projekt célja eredendően nem volt más, mint egyfajta ismeretterjesztés, az utazási irodalom népszerűsítése, amely azt gondolom, még ha nem is a társadalom széles rétegeiben, de megvalósul. Az utazási irodalom egy szűk célközönséget érdeklő terület, amely sohasem lesz a klasszikus értelemben populáris, de ettől függetlenül is, bejegyzéseimmel törekszem tágítani ezt az alapban szűk kört.

Az új dokumentum szkenner

A weboldal külsőleg is és belső tartalom tekintetében is sok fejlesztésen esett át az elmúlt 5 éveben. Új és egyedi arculatot, jobban átlátható szerkezetet kapott és elkezdődött a könyvek mellett az időszaki kiadványokban megjelent ritka útleírások bemutatásai is. A jövőre nézve is számos fejlesztési tervem van. Egy új elektronikus archívum létrehozásának háttérmunkálatai már el is kezdődtek, még idén, ha minden jól megy, el is indul az új blokk. Amolyan évfordulós ajándékként megleptem magam egy professzionális dokumentumszkennerrel, amely használatát még tanulom, de segítségével lehetőség lesz az eddig elérhetetlen, ritka művek egy részének vagy egészének elérésére széles olvasóközönség számára. Lelkesedésem töretlen, a gyűjteményemben található még be nem mutatott könyvekre tekintve biztos vagyok benne, hogy még sok-sok évig lesz miről írnom, tervem is sok van, így az ELBIDA projekt reményeim szerint még évekig működni fog. Szeretettel várok tehát mindenkit továbbra is az oldalon, aki pedig nem szeretne semmiről lemaradni az bátran iratkozzon fel az ingyenes hírlevélre a weboldalon.

2 hozzászólás

  1. Köszönöm az eddigi munkát, élvezettel olvasok minden egyes bejegyzést.
    További jó munkát és gyűjtést kívánok.
    Szabó Tibor

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment