Könyvek

Az utolsó bejegyzésben tárgyalt „Hajók és hősök” című Kertész kötettel befejeződött a Magyar Földrajzi Társaság Könyvtára sorozat bemutatása az ELBIDA projektben. Az 1902-1943 között kiadott sorozatról személy szerint azt gondolom, hogy a legizgalmasabb földrajzi témájú sorozat, amely valaha megjelent Magyarországon. Gyűjtői szempontból is igazi kihívás, hiszen összesen 63 műről beszélünk és a művek között több betiltott, extrém ritka és nagyon drága kötet is található. Az eddig ismert jelentős számú kötésváltozat is tovább nehezíti a gyűjtők dolgát, hiszen nem szerezhető be gyorsan és könnyen a teljes sorozat. Arról nem is beszélve, hogy 1945. január elsején, Budapest ostromakor, egy bombatalálat következtében megsemmisült a Franklin-nyomda és a részvénytársaság szinte összes épülete, és vele együtt a Magyar Földrajzi Társaság Könyvtára sorozat jelentős mennyiségű dokumentációja is. A szerencsétlen eset eredményeként gyakorlatilag a mai napig tartogat meglepetéseket a gyűjtők számára a sorozat, egy-egy előbukkanó addig ismeretlen papír védőborító vagy éppen egy még sohasem látott kötésváltozat előkerülésével. A könyvsorozat történetét átszövő körülmények tehát további különös ízt adnak a gyűjtemény beszerzéséhez a gyűjtők számára.

Védőborítós Ossendowski kötet (MUFK)
Védőborítós Ossendowski kötetek (MUFK)

A Modern Utazók és Felfedezők Könyvtára sorozat a mai napig nehezen megismerhető okok miatt 1924-ben párhuzamosan az MFTK sorozattal jelent meg először és egészen 1930-31-ig működött, azonos témában és nagyon hasonló külső megjelenéssel. Összesen 14 mű jelent meg a MUFK sorozatban. A könyvek kiadás során nem ritkán követtek el hibát a kiadónál, így a MUFK kötetek közül több is megjelent MFTK logóval vagy borítóval, így aztán teljesen kuszává tették a párhuzamosan futó két sorozatot. A gyűjtők által „hivatalosan” elfogadott jelzés, amely bizonyosan megkülönbözteti a két sorozat köteteit az a MFTK sorozat címlapja. Amely kötetben ilyen nincs, az nem tartozik az MFTK sorozatba, még akkor sem, ha a borítója ezt mutatja. Erre jó példa Ossendowski „A sivatag népe” című műve, amely megjelent MFTK borítóval is mégsem része annak a sorozatnak.

Ossendowski: A sivatag népe (MFTK sorozatkötésben)
Két valószínűleg téves kötésű Ossendowski kötet (MFTK logós kötés)
Ossendowski: A sivatag népe (sima bordó kötésben)
Ossendowski: A sivatag népe (MUFK sorozatkötésben)

A Modern Utazók és Felfedezők Könyvtára sorozatban megjelent összesen 14 műből, 9 címet Ferdinand Antoni Ossendowski, 2 művet Howard Carter és további 1-1 művet Vay Péter, Bokor Ervin és Sven Hedin jegyez, mint szerző. Annak ellenére, hogy a MUFK sorozat mindösszesen 14 műve, meg sem közelíti az MFTK sorozat 63 művét, mégis nehezen beszerezhető ez a sorozat is a gyűjtők számára. Több kötet alaphelyzetben is extrém ritka, sorozatkötésben pedig szinte fellelhetetlen és ennek megfelelően méregdrága. A szerzők személyes politikai véleménye miatt a sorozat több kötetének erőteljes politikai éle is van.

Ritka MUFK kötet (földgömbös kötésben)
Howard Carter műve két különböző kötésben (MUFK)
Sorozatkötéses kötet (MUFK)

Az ELBIDA projektben a következő 14 bejegyzésben tehát bemutatom a Modern Utazók és Felfedezők Könyvtára sorozat izgalmas és különleges köteteit. Elsőként a sorozat kezdőkötetével, Sven Hedin tér vissza a blogban.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment