Könyvek

Egy igazi kakukktojás MFTK kötet következik az ELBIDA projektben, amely önállóan soha nem került volna a blogban bemutatott könyvek listájára (mert nem útleírás), ugyanakkor mivel a sorozat része, így természetesen itta helye. A „Felfedezők lexikona” című kötet, ahogy azt a címe is jelzi egy lexikon, amely nem tesz mást, mint betűrendben bemutat a szerkesztő általmeghatározott híres utazók és felfedezők életrajzait. A könyv 1937-ban Budapesten jelent meg a Franklin-Társulat a Magyar Irodalmi Intézet és Könyvnyomda gondozásában, 162 oldal terjedelemben. A kötetben kép nem található.

Sorozatkötéses kötet (MFTK)

A „Felfedezők lexikona” című MFTK kötet nem kizárólag magyar felfedezők, hanem a világ sok-sok ismert és híres utazójának rövid életrajzát tartalmazza. A könyvet Dr. Kéz Andor szerkesztette, írásában is részt vett, de mellette több a Budapesti Egyetem Földrajzi Tanszékén dolgozótanár és tanársegéd is részese volt a mű elkészültének.

A munkatársak névsora

A Magyar Földrajzi Társaság Könyvtára sorozatban megjelent könyv kétféle kötésben ismert. Egyrészről a klasszikus sorozatkötéses verzió, mint amilyen a fenti képen látható saját példányom is, másrészről megjelent egy ritkább, papírkötéses verzió is. A papírkötéses változat címlapján a „Magyar Földrajzi Társaság Könyvtára 51. kötete” felirat látható.

Papírkötéses kötet (MFTK)

Nos, az 51-es szám némileg megtévesztő lehet, hiszen ha valaki megszámolja az ELBIDA projektben megjelent MFTK kötetet bemutató bejegyzéseket, akkor csak 45-öt fog találni, azaz a „Felfedezők lexikona” csak a 46. kötete lesz a sorozatnak. A két szám közötti eltérésnek azonban nagyon egyszerű oka van. Az eltérés okát a két kötetes művek (Savoyai Lajos Amádé: Az „Észak Csillaga”, Sven Hedin:Ázsia szívében, Baktay Ervin: A világ tetején, Cholnoky Jenő: Afrika, Stein Aurél: Ősi ösvényeken Ázsiában) okozzák. Amennyiben ezeket a köteteket kettőnek számoljuk akkor valóban 51. kötet a „Felfedezők lexikona”, azonban ha a két kötetet egy könyvként értelmezzük, akkor a 46. műről beszélünk a sorozatban. A “kakukktojás kötet” után tovább folytatjuk az MFTK sorozat bemutatását és hamarosan visszatérünk az útleírások világába, mégpedig Almásy László harmadik a sorozatban megjelent lenyűgöző kötetével.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment