Villámbejegyzések

Aki rendszeresen olvassa az ELBIDA projektet, az bizonyára tudja, hogy Vértesi Károly művei kiemelt helyet foglalnak el a szívemben. Szeretem a könyveit és nagy vágyam, hogy sikerüljön összegyűjtenem a szerző teljes életművét. Persze a konkrét ismert könyvek mellett, minden vonz, ami Vértesi életművéhez, vagy magához a szerzőhöz valamilyen módon köthető. Nos, nem olyan rég egy érdekes „könyv” került a gyűjteményembe, amelyet mindenképpen érdemes végig lapozni, még ha ez esetben ez csak virtuálisan is lehetséges.

Vértesi Károly Amerika albuma

A különös képalbum kapcsán voltak kétségeim, de végül sikerült megalkudni az eladóval. A könyv formájú szerzemény címe „Észak Amerikai Egyesült Államok”, belső tartalmát tekintve pedig szöveget nem tartalmaz, csupán 65 régi metszetet Amerikáról. A kis képalbumban megtalálható Vértesi Károly pecsétje és egy kézzel írt évszám, mégpedig az 1904. A dátum azért érdekes, mert bár a „Körutazás Amerikában” csak 1908-ban jelent meg, de valójában a konkrét utazás 1904-ben történt. Vértesi nagy álma valósult meg az amerikai utazással, nagyon régóta vágyott az országba. Éppen ezért joggal merül fel a kérdés, hogy vajon ezt az utazás előtt köttette magának, vagy éppen az élményt követően emlékül. Nyilván ezek azok a kérdések, amelyre valószínűleg sohasem kapunk megnyugtató választ, de tény, hogy ez az egyedi kis könyv, egészen különleges darab.

Vértesi pecsétje

A könyvbe írt évszám

A könyvben található képeket eredetileg William Henry Bartlett készítette, aki egy 1809-ben született brit művész és acélmetszeteiről várt ismertté. A generációja egyik legfontosabb topográfiai illusztrátora, aki miután bejárta Angliát, sokat utazott az 1840-es években. Járt a Balkánon, Közel-Keleten és négyszer is megfordult Észak-Amerikában 1835 és 1852 között. Bartlett elsődleges célja művészetével az volt, hogy tényleges valójában próbálja visszaadni képein keresztül a látottakat. Utolsó közel-keleti útjáról visszafelé, hirtelen megbetegedett és magas lázzal járó betegségben, még az „Egyptus” nevű francia gőzös fedélzetén meghalt, 1854-ben, Málta partjainál. Művei oly sikeresek voltak, hogy számos kortársa másolta rajzait.

Brooklyn, New-York – Willian Henry Bartlett munkája

A Vértesi könyvben található képek nagy része, egy olyan könyvből való, amelyben Bartlett Amerikát bemutató rajzai elsőként megjelentek, de emellett ismereteim szerint vannak benne későbbi alkotásai is a művésznek. Bartlett 1835-ben érkezik először Amerikába, amikor is előszeretettel rajzolt tájképeket, épületképeket és városokat. 1840-ben jelenik meg az „American scenery; or land, lake, and river illustrations of transatlantic nature” című könyv, melyben az első amerikai rajzai jelennek meg. A művész képei, ma is nagyon keresettek, az említett általa illusztrált kötet interneten fellelt 1840-es első kiadása, nagyjából 4000 dollárba kerül ma. Önálló, eredeti képei darabonként is jelentős értéket képviselnek.

Brooklyn, New-York – Albert Henry Payne munkája

Vértesi egyedi könyvében azonban nem William Henry Bartlett eredeti képei találhatók meg, hanem egy ugyancsak ismert művész által készített másolatok. Albert Henry Payne festő, illusztrátor, nyomdász a kora elismert művésze volt. 1812-ben született Londonban, majd 1838-tól Lipcsében, Newcastleban, Leicesterben és Londonban dolgozott. Élete során számos művészi rajzot készített, nem egyszer valaki meglévő rajza után. 1902-ben Lipcsében halt meg. A most bemutatott könyv, mindegyik rajza alatt megtalálható neve: A.H. Payne.

Az egyetlen négyes osztatú kép a könyvben

Próbáltam párhuzamot keresni Vértesi amerikai állomásai és a rajzok között. Egyértelmű egyezésre nem leltem, azaz a könyvben található képek által ábrázolt helyszínek szinte mindegyikén vélhetően megfordult Vértesi, de vannak olyan helyszínek is, amelyek azonban hiányoznak a könyvben olvasható leírás alapján. Az biztos, hogy Vértesi New Yorkban lépett először amerikai földre és ez a különleges “képeskönyv” is New Yorkot ábrázoló képekkel indul.

Vértesi Károly a Niagara vízesésnél

A könyv egy másik érdekessége, hogy több helyen, pontosan öt metszet alatt kézírás található. A kötés során a képek vágása miatt előfordult, hogy a képaláírás lemaradt, vagy csak a fele látszik. Ezekben az esetekben valaki odaírta kézzel azt, hogy mit is ábrázol az adott kép. Nos nem vagyok grafológus, de nagyon izgalmas lenne, megvizsgálni, hogy vajon Vértesi kézírása látható, vagy valaki másé. Laikusként, összehasonlítva Vértesi aláírását, a kézzel írott képaláírásokkal, ha fogadnom kéne, akkor valószínűleg én arra fogadnék, hogy Vértesi maga írta oda a hiányzó szövegeket. Persze a grafológia, ennél jóval bonyolultabb tudomány, így ez mondhatni csak egy Vértesi rajongó gyűjtő okoskodása. Egyszer talán kiderül.

Vértesi Károly aláírása

A könyvbe kézzel írt képaláírás

Biztos vagyok benne, hogy a könyv Vértesi Károly könyvtárából való, hiszen a pecsét bizonyítja mindezt, azonban egyértelmű válaszokat nem kaptam arra vonatkozóan, hogy mi célja volt a készíttetőnek ezen képek sorba kötésével, hogy ő írt e bele és egyáltalán mikor is készült pontosan, de mindenképpen egy izgalmas, sok kérdést felvető, egyedi és különleges kis könyv, amely a Vértesi kötetek mellett kapott helyet az ELBIDA projekt hátterét adó gyűjteménybe.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment